Resedinta judetului Maramures, Baia Mare reprezinta un important centru urban din nord-vestul Romaniei. Este situat in partea vestica a judetului, in depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al Raului Sasar. In componenta municipiului Baia Mare intra si localitatile Blidari, Firiza, Valea Neagra, Valea Borcutului, toate insumand o suprafata de 23.471 ha. In ceea ce priveste arhitectura orasului, constructiile baimarene din zona veche a orasului sunt completate astazi de cele moderne, cu elemente specifice locale. Se evidentiaza zona comerciala, care cuprinde sediile bancilor, ale unor firme, magazinele cele mai mari din oras.

 

Obiective turistice

Casa de Cultura Baia Mare

Ridicata in anul 1971, aceasta are o sala de spectacole de 700 locuri, precum si o serie de sali pentru diverse activitati cultural-artistice, holurile spatioase, finisajele cu lambriuri din esente lemnoase constrastante si structura mestesugita a plafonului, cu o imensa dantelarie din piatra, confera edificiului o nota distincta de maretie.

Teatrul Dramatic Baia Mare

Isi are sediul intr-o cladire adecvata, proeminenta ca stil si proportie, construita in forma actuala in anul 1967. Holul spatios de intrare este decorat in partea superioara cu o fresca policroma creata de pictorul Nicolae Apostol

Turnul Stefan Baia Mare

Situat in Piata Pacii, acesta reprezinta o anexa a Catedralei Sfantul Stefan, ctitorita de lancu de Hunedoara in secolul al XV-lea. S-a impus in timp ca simbol al trainiciei orasului nostru. Este monumentul cel mai reprezentativ de arta medievala din Baia Mare, fiind construit in stil gotic si avand o inaltime de peste 40 m. Initial a servit pentru supravegherea strategica a orasului si pentru paza impotriva incendiilor. Acum, prin valoarea arhitecturala si istorica incarcata de semnificatii, Turnul Stefan vegheaza asupra locuitorilor orasului.

Turnul Macelarilor Baia Mare

Situat in Piata Izvoarelor, acest turn a fost inaltat in secolul al XV-lea. Legenda spune ca de aici s-ar fi tras glontul care l-a ucis pe Pintea Viteazul, haiduc al acestor meleaguri.

Vechiul Han al orasului Baia Mare

Aici se desfasurau in trecut targurile baimarene. Din anul 1870, acesta a servit ca sediu al primariei orasului; in prezent, in aceasta cladire functioneaza Judecatoria locala, Notariatul si Colegiul de Avocati.

Casa Iancu de Hundoara Baia Mare

Situat in Centrul Vechi al orasului Baia Mare, acest edificiu, construit in anul 1446, reprezinta o parte a fostului castel medieval ridicat de voievod pentru sotia sa Elisabeta. in prezent, aici se organizeaza diverse expozitii, cladirea fiind parte integranta a Muzeului Judetean Maramures.

Localul Monetariei Baia Mare

Construit in perioada 1734-1737, aceasta cladire a avut in trecut o destinatie extrem de importanta pentru oras, prin achizitionarea metalelor pretioase, baterea si schimbarea monedelor, dreptul de purificare a metalelor. Actualmente este sediul Muzeului Judetean Maramures, sectia istorie.

Muzeul de Arheologie şi Istorie

 (Strada Monetăriei) are colecţii valoroase de ceramică, diverse obiecte de bronz, argint, aur, piatră şi os, monete şi bancnote, arme, ceasuri, documente, fotografii, etc. Cele mai multe ilustrează istoria zonei Baia Mare şi mai ales trecutul său ca important centru de minerit.
 

Muzeul de Artă Etnografică şi Populară

Situat in în clădirea fostului Teatru de Vară (Strada Dealul Florilor). Capitolul de etnografie continuă la Muzeul Satului. Situat în în peisajul încântător al Dealului Florilor, acoperă aproape 12 ha.
Muzeul de Artă,

Detine mai mult de 3,000 de opere de artă, se află într-o clădire din secolulu al XVIII-lea, aproape de centrul vechi al oraşului (Strada 1 Mai).


Planetarium-ul din Baia Mare,

Este cel mai vechi din România. A fost inaugurat în 1969 şi de atunci a prezentat stelele de pe cer, dând lecţii de astronomie tuturor celor interesaţi.

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

Este cel mai mare muzeu de acest fel din Europa.

Biserica Sfanta Treime Baia Mare

A fost construita in perioada 1717-1720. Este o constructie in stil baroc, avand doua turle identice cu acoperisul in forma de bulb. In prezent folosita ca lacas de cult pentru credinciosii romano-catolici, aceasta biserica este inzestrata cu picturi murale, vitralii si sculpturi, precum si cu un mobilier masiv de lemn.

Catedrala ortodoxa Adormirea Maicii Domnului Baia Mare

Ridicata in anii 1905-1911, aceasta este situata in zona de est a orasului. Remarcabil este interiorul catedralei, care are o valoare artistica deosebita.

Biserica de lemn Baia Mare

Constructie maramuresana, monument de arta populara ridicat in anul 1630 in satul Chechis; in anul 1939, acest monument a fost adus in Baia Mare, constituindu-se in obiect de muzeu, formand impreuna cu alte gospodarii traditionale Muzeul etnografic in aer liber.

 Dealul Florilor

Aici se afla  Monumentul Soldatului Român, opera lui Andrei Ostap, îi onorează pe cei care au murit luptând împotriva lui Hitler, în al doilea Război Mondial.